Index
albuminformatie
Auteursinformatie
Figureninformatie
interactief
Nieuws!
Een beetje zakelijk

Suske en Wiske            

Note:Enige tijd heeft deze page niet bestaan door onze 'zomerbeheerder', nu weer online :-)!

Suske's naam komt van Sus de vlaamse roepnaam van Franciscus. Suske wordt door Tante Sidonia en Wiske ontdekt op het eiland Amoras in het gelijknamige verhaal Op het eiland Amoras. Suske wordt uiteindelijk aangenomen door Tante Sidonia, de tante van Wiske en hij gaat mee naar België

Wiske treedt al een verhaal eerder op dan Suske. Samen met haar broer Rikki en tante Sidonia komt ze voor het eerst voor in De avonturen van Rikki en Wiske. Officieel heet Wiske Louise en zo af en toe spreekt ze zichzelf dan ook zo aan. Wiske is vooral niewsgierig. Haar nieuwsgierigheid samen met haar koppigheid brengt haar en dus ook Suske regelmatig in de nesten. De soms wat dromerige Wiske blijkt vaak wel het gelijk aan haar kant te krijgen. Voor haar pop Schanulleke is Wiske als een moeder. De band is dan ook erg hecht. Volgens Tante Sidonia zal de band met Schanulleke nog eens de wereld redden.

Sidonia vroeger Tante Sidonie, stamt af van Koning Poefke der Kannenkijkers. Veel koninklijks is er niet meer te bespeuren aan de "huissloor" Sidonie die zij is in de beginjaren van de strip. Tante Sidonia is herkenbaar aan haar hyperslanke lijn, ze kan zichzelf achter een boompje verbergen! Haar prachtige kuif, haar grote voeten, waarvan de maat ligt tussen 46 en 64, haar neus en haar kin zijn ongeëvenaard. nVaak wordt Tante Sidonia belachelijk gemaakt om haar uiterlijk. Vooral Lambik maakt zich hieraan regelmatig schuldig. Toch blijft Tante Sidonia Lambik zien als haar ware Jacob. Lambik blijkt een andere mening toegedaan. nTante Sidonia heeft de zorg voor Suske en Wiske op zich genomen. Ook Rikki viel ooit onder haar zorg. O, ja pas op als Tante Sidonia haar bril afzet, dan dreigt er storm! n

Lambik. In het verhaal De sprietatoom dat in 1946 na Op het eiland Amoras in de krant verschijnt komt een loodgieter-detectief voor. De wat slonzige man heet Lambik en hij is vernoemd naar het Vlaamse bier De geuze Lambic. In korte tijd evolueert Lambik tot de grote held in de verhalen, al beleeft hij in de jaren zeventig diverse dieptepunten. nLambik is soms ijdel, onnozel of lomp maar altijd heeft hij het hart op de goede plaats. Willy Vandersteen zei al: "Feitelijk lijk ik nog het meest op Lambik, zo ene gewone man met al zijn goede en slechte dingen". Ook zijn dochter Leentje Vandersteen bevestigde de gelijkenissen in een interview. nLambik is een man van inmiddels 50 met exact 6 haren, waarvan er drie aan elke zijde zitten. Hij heeft een onopvallende snor. Hij draagt altijd een zwarte broek en een wit overhemd. Een zwart vlinderstrikje rondt zijn kledingcombinatie af. nLambik heeft oog voor de vrouwen. Maar blijft uiteindelijk de eeuwige vrijgezel. Dit tot groot verdriet van Tante Sidonia. De 50e verjaardag van Lambik in 1996 leidde tot een aanvang van de biografie van Lambik.

Jerom verscheen pas in 1953. Voor de krantenlezers is dit meteen een schok Jerom is namelijk een oermens. De onbeschaafde Jerom wordt echter al snel bijgeschaafd. Spreken in volledige zinnen zal hij echter nooit leren. Schrijven evenmin. Jerom's opvallendste kenmerk is zijn enorme kracht. Bergen splijten is geen probleem en ook een volledig schip optillen is een peulenschil. nVandersteen heeft het intreden van de krachtpatser Jerom later wel betreurd. Met Jerom erbij zijn alle problemen zo door kracht opgelost. Jerom wordt daarom regelmatig op reis gestuurd. Paul Geerts vond het vooral jammer dat Jerom is geëvolueerd van oermens tot moderne mens. Een oermens in een moderne maatschappij zou hem beter hebben gepast. Hoewel Vandersteens geestelijk testament wijzigingen verbiedt, keert Jerom in Amber tijdelijk terug in zijn oude gedaante.